Olika typer av laddare

Trots alla framsteg när det kommer till mobilteknologi så måste man än idag ladda sina mobiler. Nedan finner du en lista med både dagens och morgondagens laddare till dina mobiltelefoner. 

De flesta typerna av laddare som nämns nedan går att hitta online på till exempel eQuipIT.se. Andra kan vara så nya att de fortfarande kan vara svåra att hitta.

Micro-USB

micro usb laddareOm man idag har en Androidtelefon så är det mycket troligt att det är en laddare med micro-USB kontakt som man använder sig av. Denna kontakten har varit med länge och blev delvis tack vare beslut av EU-domstolen standardiserad till mobiltelefoner. Kontakttypen och USB-standarden börjar dock bli gammal och har vissa problem, något man hoppas kunna fixa med USB-C.

USB-C

USB-C är den nya typen av USB-kontakt som man hoppas skall kunna lösa många problem. En stor fördel med kontakten är till exempel att den går att koppla in oavsett vilken håll man håller den. Detta i likhet med lightningkontakten som Apple använder. Nyare USB-standarder har även möjligheten att leverera mer ström än tidigare. Detta gör att tillverkarna av telefoner och andra enheter kan göra att de laddar snabbare.

I dagsläget så finns det endast ett fåtal mobiler på marknaden som använder denna kontakten men många räknar med att alla nya mobiler kommer att använda den inom något år.

Trådlöst

En annan ny laddningslösning är trådlös laddning enligt Qi standarden. Idag så beräknas över 140 olika mobiler och surfplattor ha stöd för detta och många andra kan göras kompatibla med tillsatsen av ett mobilskal eller enkla modifikationer. Till och med IKEA har hoppat på tåget och lanserat möbler med inbyggda laddare. På sin sajt så visar de till exempel vad som ser ut att vara ett café med laddare inbyggt i bardisken.

Apple

Som många gånger tidigare så har Apple valt att gå sin egna väg. Idag så finns det iPhones där ute med två olika typer av kontakter. Idag så är det lightning-kontakten som gäller, en mycket liten kontakt som kassar i kontakten åt båda hållen. Den äldre kontakten togs fram för användning till Apples iPod-produkter och följde sedan med till iPhone.